Salmonella kunnen bij zeer jonge kuikens (tot circa 10-dagen-leeftijd) ernstige gevolgen hebben zoals algemene ontstekingen van inwendige organen en gewrichten waardoor sterfte in de eerste levensweek kan oplopen tot 10%. De ziekte heeft daarentegen minder implicaties wanneer de kippen ouder zijn behalve als bijkomende factoren zoals stress bijvoorbeeld aanwezig zijn, dan kunnen Salmonella infecties nog wel eens uitval met buikvliesontsteking veroorzaken. Ondanks dat zij minder implicaties tonen, kunnen deze oudere dieren soms een belangrijke rol spelen in de spreiding van Salmonellose als symptoomloze drager (kiemreservoir).
De bacterie wordt meestal oraal opgenomen door het oppikken van besmet materiaal (stof, mest, voer) maar kan ook overgedragen worden door mensen en ongedierte.
Daarnaast kan de bacterie ook via het moederdier overgebracht worden; dit kan door een inwendige besmetting tijdens de ontwikkeling van het ei gebeuren (S.E. en S.T.) of doordat het net gelegde ei in een besmet legnest terecht komt, waardoor de bacterie het ei alsnog kan binnendringen.
Salmonella infecties kunnen worden voorkomen door onder andere hygiënisch te werken, ongedierte te bestrijden en de stal na wegladen goed te reinigen en desinfecteren.
Ook kan vaccinatie een hulpmiddel zijn in de bestrijding van Salmonella infecties; er zijn dan immers meer bacteriën nodig om een dier te infecteren. Zo heeft Boehringer Ingelheim een vaccin ontwikkeld die bescherming biedt tegen Salmonella infecties. Het gaat om het volgende vaccin: