De verschijnselen van rotkreupel lopen erg uiteen. Sommige dieren zijn drager van de bacteriën zonder (veel) verschijnselen te vertonen. Maar de meeste ontstekingen tonen zich door kreupelheid. In ernstige gevallen wil het dier niet meer op de klauwtjes staan en loopt op de knieën verder. De klauwtjes zelf voelen vaak warm aan en kunnen ook stinken door het ontstekingsvocht en de afbraak van weefsel. De dieren voelen zich niet goed en kunnen ook niet meer lekker grazen. Ze zullen dus minder eten, wat ertoe leidt dat ze minder groeien of in conditie achteruit gaan en, in geval van melkschapen/geiten, ook minder melk geven.

De aanpak van rotkreupel begint bij een stuk preventie en beheersing. De ziekte is zeer besmettelijk. Dus moet er voorkomen worden dat de ziekte in de koppel geïntroduceerd wordt (nieuwe dieren in quarantaine plaatsen).  En voorkomen dat het zich door de koppel verspreidt (goede hygiëne maatregelen in acht nemen). Ook is het belangrijk om de klauwen gezond te houden met voldoende vitaminen en mineralen. En het zacht worden van de klauw door een te hoge vochtigheid te voorkomen.

Bij rotkreupel is pijnbestrijding en vaak antibioticabehandeling nodig. Ook kan gedacht worden aan klauwverzorgende maatregelen als voetbaden en het bekappen van klauwen zodat er geen overbodig hoorn is waaronder bacteriën zich kunnen ophopen.

  • Zactran

    Zactran®

    Zactran is een antibioticum voor de behandeling van luchtweginfecties bij runderen en varkens en rotkreupel bij schapen. 

    Lees meer
  • Metacam injectie

    Metacam®20 Injectie

    Pijnstiller en ontstekingsremmer bij rundvee, varkens en paarden.

    Lees meer
  • Novem 20

    Novem®20

    Pijnstiller en ontstekingsremmer bij runderen en varkens.

    Lees meer
  • Novem 5

    Novem®5

    Pijnstiller en ontstekingsremmer bij runderen en varkens.

    Lees meer