Het Uiergezondheidspanel (UGP) is een deskundig en onafhankelijk discussieplatform op het gebied van uiergezondheid bij melkvee. De panelleden zijn rundveedierenartsen, wetenschappers, medewerkers van onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven. Boehringer Ingelheim Animal Health Netherlands bv faciliteert de organisatie en de verslaglegging van de bijeenkomsten. 

Sensoren, mastitis en de rol van melk
 

Sensoren kunnen meer dan mastitis detecteren, dit werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van het Uiergezondheidspanel. John Bonestroo (DeLaval) gaf een presentatie over zijn thesis, dat ingaat op sensor-gestuurd mastitismanagement. Bonestroo gaat in op het patroon van een hersteld geval van mastitis. Hoe ziet dit eruit en wanneer is een koe hersteld? Herstel voor wat betreft geleidbaarheid en celgetal duurt gemiddeld zo’n 3 - 4 weken, maar keert niet terug naar hetzelfde niveau. Mastitis-indicatoren kunnen ook helpen bij het voorspellen van melkverliezen en of een mastitis chronisch wordt. Bonestroo gaf aan dat een consensus over een goede definitie van chronische mastitis ontbreekt op basis van de data van de robot. Tevens legde hij het panel uit waarom je melkverliezen van tevoren zou willen weten en zou kunnen schatten door middel van de sensor data.
Wat is melk eigenlijk en wat is de rol ervan? Jeroen Heck (FrieslandCampina) legde dit haarfijn aan het panel uit. Biest, melk en de unieke samenstelling ervan dienen om nakomelingen te voorzien van de nutrieële behoeften op het juiste moment. Alle babies en jonge kinderen hebben het enzym lactase, als kinderen ouder worden, verdwijnt dit. Uitzonderingen zijn mensen die een speciale genmutatie hebben en dit enzym wel houden. Zij kunnen dus zuivelproducten (lactose) blijven eten. De meeste inwoners van West-Europa en de Masai hebben dit gen. Heck sprak ook nog over het belang van de positie van de C16-vetzuren op het glycerol molecuul voor de vertering van melkvet door de mens.
Het Uiergezondheidpanel wordt gefaciliteerd door Boehringer Ingelheim Animal Health. Meer informatie over het panel vind je hieronder.
 

DeelnemerWerkzaam Functie
Annemiek Veenkamp-van ReenDAP Flevoland
Practicus
Mark van de PolULPPracticus
Bouwen ScheijgrondDier-N-artsenPracticus/ lid VGH
Caroline HuetinkZLTOBelangenbehartiger Dier
Christian ScherpenzeelGezondheidsdienst voor DierenSpecialist uiergezondheid
Dick SoedeDAP It Griene Hert, WommelsPracticus
Hanneke van WichenFrieslandCampinaProgramma manager Duurzame Melkveehouderij
Mart WolbersVan Stad tot Wad Dierenartsen, Loppersum)Practicus
Henk HoogenveenWageningen University and Research (WUR)Professor, Business Economics
Kees UilDierenartsenpraktijk Reduzum-GrouPracticus
Maria MorseltDAP EnschedeDAP Enschede
Sjaak UiterwaalSlingeland DierenartsenPracticus
Theo LamGezondheidsdienst voor DierenProjectleider UGCN/ manager onderzoek rund
Tine van WervenUU FD, Dep. Gezondheidszorg LandbouwhuisdierenBedrijfsdiergeneeskunde en praktijkgericht onderzoek
Monique Driesse
- Contact persoon
Boehringer Ingelheim AH NederlandTechnical service manager ruminant
Pieter WiedijkBoehringer Ingelheim AH NederlandNational Sales Manager AH
Alice BooijCowTalkVerslaglegging