Afgelopen jaar hebben er 674 melkveebedrijven via 44 verschillende dierenartsenpraktijken in samenwerking met Boehringer Ingelheim tankmelkonderzoek gedaan. Op 14% van de bedrijven was sprake van een ernstige wormbesmetting onder de melkkoeien, zij hadden een uitslag met een hoge ODR-waarde van ≥ 0,8. 20% van de bedrijven had een licht verhoogde ODR-waarde. Het merendeel van de melkveebedrijven had een lage ODR-waarde hier had het melkvee nauwelijks last van wormen (zie grafiek).

Regionale verschillen

Er zijn wat regionale verschillen waargenomen. Met name in gebieden in Zuid Holland waren er bedrijven met een verhoogde ≥ 0,8  ODR-waarde (zie kaart).  Op deze bedrijven was er dus sprake van een ernstige wormbesmetting onder de melkkoeien. De gemiddelde ODR waarde was 0,5. Gemiddeld genomen was de wormbesmetting in 2023 laag.  

Duurzame aanpak

Bestrijding van maagdarmwormen vraagt om een duurzame aanpak om ervoor te zorgen dat de antiparasitaire middelen van vandaag ook beschikbaar blijven voor morgen. Runderen en kleine herkauwers hoeven niet 100% worm-vrij te zijn. Een lichte infectiedruk tast de gezondheid en het welzijn niet aan  maar zorgt wel voor opbouw van immuniteit. Goede immuniteit vermindert ook de infectiedruk in dieren en op de weide. 

Klik hier voor meer informatie over duurzame antiparasitaire strategie het zorgvuldig gebruik van Eprinex Multi.