Bij geboorte is het immuunsysteem van de big nog niet volledig ontwikkeld. Opname van voldoende biest van de eigen moeder in de eerste 24 uur is van levensbelang. Niet alleen een overgelegde big verliest aanvankelijk gewicht maar ook de nieuwe toomgenoten verliezen gewicht! Leg daarom alleen het teveel aan biggen over.
Biggen hebben de eerste 24 uur nodig om biest van de eigen moeder op te nemen. De biestimmuniteit neemt af vanaf drie dagen leeftijd. Het beste moment om biggen over te leggen is tussen 24 en 48 uur na geboorte.
Door biggen in het hok te behandelen beperk je verspreiding van PRRS van toom naar toom. PRRS-virus verspreidt zich gemakkelijk via speeksel, bloed en mest.
Het PRRS-virus kan zich gemakkelijk via een injectienaald verspreiden. Hetzelfde geldt voor castratiemesjes. Behandel zieke dieren binnen de toom of hok als laatste.
Zieke dieren hebben een verminderde afweer en dragen vaak veel ziektekiemen bij zich. Verplaats zieke biggen daarom niet en beslis tijdig over euthanasie.
Spenen veroorzaakt hevige stress bij biggen waardoor aanwezig PRRS-virus explosief wordt uitgescheiden. Isoleer virusverspreiding door geen gespeende biggen in de kraamstal toe te staan.
Een strikte scheiding tussen diergroepen voorkomt verspreiding van PRRS-virus.
Voorkom contact tussen leeftijdsgroepen. De PRRS status kan per groep verschillen. Wanneer er contact is tussen verschillende leeftijdsgroepen, neemt het risico op PRRS verspreiding toe.
De PRRS status van opgroeiende varkens is vaak minder goed dan die van fokdieren. Zorg dat dierstromen gescheiden blijven om te voorkomen dat fokdieren infectie oplopen vanuit gespeende biggen of vleesvarkens. Voorkom kruising van dierstromen en looplijnen.
Introduceer instromende gelten altijd via de quarantainestal, ook gelten die binnen het bedrijf zijn opgefokt. Geef gelten de kans om in quarantaine uit te zieken en voorkom daarmee dat ze gezonde zeugen infecteren. Vaccineer gelten tijdens de adaptatie om de immuunstatus van gelten op niveau van de zeugen te brengen. Voor PRRS geldt en tweevoudige vaccinatie 'PRRS MLV' met minimaal vier weken tussentijd. Overleg met uw dierenarts voor advies.
Het ‘Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome’ (PRRS) wordt door een virus veroorzaakt en kan luchtweg- en reproductieproblemen veroorzaken bij varkens.
Varkenshouders Hennie Korten en Mark Tijssen zijn het roerend eens. De lastige virusziekte PRRS moet zo snel mogelijk weg uit de Nederlandse varkenssector. Met een gezamenlijke aanpak, te beginnen in de regio, moet dat ook lukken.